Česky English Deutsch
Drobečková navigace

Úvod > Novinky > Ohlédnutí za Kelty

Ohlédnutí za Kelty



Datum konání:
1.5.2015

Ohlédnutí za Kelty.

Prvomájový den byl na Semenci ve znamení pravěké historie. V areálu muzea postavila svůj tábor skupina Keltů, kteří se zde sešli k oslavě Beltinu: keltského svátku jara, na nějž do dneška navazují tzv. „čarodějnice“.

Dvacítka nadšenců v dokonalých dobových kostýmech s doplňky vyrobenými podle skutečných archeologických nálezů předváděla historická řemesla, která si mohli návštěvníci sami vyzkoušet. K vidění i zkoušení bylo například mletí obilí na žernovu, v keltské kuchyni se z takto vzniklé mouky pekly placky, v kotli se vařila směs bylin na barvení vlněné příze. Opodál, v litecké dílně, se ozývaly údery kladiva při ražení mincí, na barevných vlněných dekách seděly keltské ženy, které se věnovaly „karetkování“, předení či pletení. Vzduchem se nesl smích dovádějících keltských dětí, troubení rohu, který svolával ke společným komentovaným prohlídkám tábora či ke shlédnutí tance světla: rituálu zahánějícího zimu a oslavujícího příchod jara a nového života. Ten byl letos symbolicky i fyzicky naplněn narozením nového hříbátka, které přišlo do semeneckého stáda právě v prvomájové ráno.

Návštěvníci, kteří se nezalekli oblačné oblohy a na Semenec se vypravili, bylo jich okolo dvou set, určitě neudělali chybu, zvláště ti, kteří vyslechli poutavou a vtipnou přednášku o keltském válečnictví s názornými ukázkami bojových technik.

Děkujeme všem dobrovolníkům, kteří nám pomáhali s přípravami a zajištěním hladkého průběhu akce a také všem, kteří přispěli do domácího občerstvení svým chutným výrobkem.

Těšíme se, že za rok ve stejném čase, budeme moci návštěvníkům předvést další zajímavosti z naší historie a již teď pro vás chystáme překvapení!

 Nové fotoalbum z akce naleznete v sekci Fotogalerie!


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů