Česky English Deutsch
Drobečková navigace

Úvod > Novinky > Projekty Přírodovědného muzea Semenec v roce 2014

Projekty Přírodovědného muzea Semenec v roce 2014



Jak přibývá ranních mlh a objevuje se první námraza, Přírodovědné muzeum Semenec se pomalu ukládá k zimnímu spánku. Je čas se ohlédnout za proběhlou sezónou a připomenout, co nového jsme pro Vás, návštěvníky, v uplynulém roce připravili.

Interaktivní expozice Borovice celého světa.
Realizovali jsme projekt na oživení sbírky borovic. Každý z těch krásných stromů ve sbírce má nyní svou tabuli s popisem, zajímavostmi, mapou přirozeného výskytu a překrásnými fotografiemi vzrostlých stromů z původních lokalit – shromáždili jsme tak kolekci fotografií od různých autorů z celého světa. Pro děti bude jistě zajímavé hledat mezi stromy schované obrázky zvířátek, která se živí borovými semeny či výhonky, nebo si v nich staví hnízda. Díky novým lupám a digitálním mikroskopům můžeme návštěvníkům nabídnout pozorování přírodnin ve větším rozlišení. Tuto možnost již využily děti z MŠ Dewetterova při podzimním výukovém programu.

Tento projekt financoval Jihočeský kraj v rámci programu Rozvoj venkova a krajiny a také Lesy České republiky, a. s., část prostředků jsme zajistili vlastní hospodářskou činností.

Panelová výstava Historie veřejné zeleně a s tím spojené spolkové činnosti v Týně nad Vltavou.

V Přírodovědném muzeu Semenec se již dlouhou dobu zabýváme veřejnou zelení. Přitom jsme zjistili, že její historie je v našem městě velmi bohatá. Proto jsme pro Vás připravili novou výstavu věnovanou tomuto tématu.

Zahradnické řemeslo bývalo vždy velice ceněné. Zpočátku to bylo zejména pro jeho nezastupitelnou produkční funkci: zdroj ovoce, zeleniny, koření a bylin nelze nikterak nahradit, musí se vypěstovat a to umí zahradníci. Jelikož pěstování těchto produktů má i významnou estetickou hodnotu, vždyť pohled na rozkvetlé a plodící záhony či stromy potěší snad každého, začalo se rozvíjet i okrasné zahradnictví, neboli sadařství. Největší rozmach zprvu zažívalo zahradnictví na panských a církevních statcích. Až později se začalo rozvíjet na úrovni obcí a měst. A ani v Týně nad Vltavou tomu nebylo jinak. Veřejná zeleň se k obecnému prospěchu a užití začala zakládat poč. 19. stol., kdy se datuje vznik okrašlovacích aktivit. A především počinům z konce tohoto století vděčíme za to, že je naše město okrášleno množstvím stromových výsadeb. Přestože to dnes přijímáme jako samozřejmost, je vhodné připomenout, že za tím je mnoho osobního úsilí a entuziasmu konkrétních lidí, kteří si význam těchto skutků s dostatečnou prozíravostí uvědomovali a konali dobro nejen ve prospěch svých vrstevníků, ale i pro mnoho následujících generací.

Jako poděkování těmto lidem jsme vytvořili panelovou výstavu, která je stručným připomenutím jejich činů. Jedná se o 6 panelů umístěných v prostorách Přírodovědného muzea Semenec. Obsahují citace pamětních a historických knih, historické i novodobé fotografie.

Při tvorbě výstavy jsme probádali přes tři tisíce stran historických knih, hovořili s pamětníky a prohlédli a s historickými záznamy porovnali nespočet dobových fotografií.

Témata panelů výstavy: Historie veřejné zeleně, Okrašlovací činnost v Týně, Přehled stromů v Týně, Historie a vize rozvoje Přírodovědného muzea Semenec.

Součástí tohoto projektu byla také úprava recepce pro návštěvníky.

Tento projekt: „Historie veřejné zeleně a s tím spojené spolkové činnosti v Týně nad Vltavou “ je spolufinancován Evropskou unií z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova v rámci osy IV Leader Programu rozvoje venkova ČR.

publicita

 

 

 

Oba tyto projekty budou součástí nabídky Přírodovědného muzea Semenec od příští sezóny 2015.
Přejeme všem našim návštěvníkům i příznivcům klidný Advent, veselý konec roku a příjemný vstup do nového roku 2015.


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů