Reveň, jinak také rebarbora je zvláštní rostlina. Její kořeny jsou léčivé, stonky chutnají výtečně v koláčích a její listy (čepele listů) jsou jedovaté.
Čínští lékaři používali kořen rebarbory od pradávna. Zevně jej předepisovali na rány a popáleniny, vnitřně v malých dávkách při úplavici. Také si všimli, že ve větších dávkách má rostlina silné projímavé účinky a vyvolává menstruaci. Ve 13. století se italský cestovatel Marco Polo, který procestoval Čínu a popsal své zážitky v knize Milion, také zmiňoval o rebarboře jako o léčivé bylině. S postupem času si léčivou rebarboru oblíbili i obyvatelé Indie, Ruska a nakonec i Evropy - dodatečně totiž zjistili, že v jejich domovině rostou blízce příbuzné rebarbory s obdobnými, jen o něco slabšími účinky. Anglický bylinář 17. století Nicholas Culpeper si chválil projímavý účinek rostliny. Eklektická učebnice (1898) zmiňuje silnou účinnost při zácpě, ale zároveň uvádí, že někdy způsobuje i křeče. Eklektici ji považovali za bylinu vhodnou při potížích s játry a na delirium tremens. Úplavice bakteriálního původu byla běžnou nemocí a často končíla i smrtí - v britské východní Africe v období mezi první a druhou světovou válkou. Roku 1921 napsal lékař úřadující v Nairobi R. W. Burkitt do britského lékařského časopisu Lancet, že zmiňovanou indikaci léčil po tři roky téměř výhradně rebarborou.
Čínští výzkumníci uvádějí, že by bylina mohla pomoci zpomalit selhání ledvin. Rebarboru nepodávejte dětem mladším dvou let. U starších dětí a lidí nad 65 let začněte s nižšími dávkami, které můžete podle potřeby později zvýšit. Pro svůj silný projímavý účinek není rebarbora vhodná pro lidi s chronickými střevními potížemi, k nimž patří vředy nebo kolitida (zánět tlustého střeva). Antrachinonová laxativa nejsou vhodná pro těhotné či kojící ženy. Projímavé dávky rebarbory neužívejte déle než dva týdny. Po delší době totiž zpomalují peristaltiku střev a bylo by pak nutné pohyb ve střevech stimulovat chemickými přípravky. Stonky rebarbory se používají do koláčů, ale čepele listů obsahují jedovaté dávky kyseliny šťavelové. Konzumace listů může způsobit pálení v ústech a krku, nevolnost, zvracení, slabost atd. POZOR! Byly zaznamenány i případy smrtelných otrav.