Klikva nebo spíše její šťáva (popř. džus) je výborným prostředkem k prevenci před různými infekčními onemocněními močových cest. V plodech je také obsaženo mnoho antioxidantů, které pomáhají předcházet degenerativním nemocem, zejména onemocnění očí.
Plody klikvy byly vyhledávány pro jejich hořkou osvěžující chuť dlouho před tím, než si lidé povšimli jejich léčivých účinků. Staří otcové, poutníci si na ní prý pochutnávali při prvním dni díkůvzdání roku 1621, ale klikvová šťáva se stala tradičním pokrmem až v průběhu občanské války. Generál Ulysses S. Grant považoval sirup z klikvy za základní součást večeře díkůvzdání a nechal ho podávat svým jednotkám při obléhání Petrohradu v roce 1864. Vojáci si ho oblíbili a zvyk se ujal. Přestože kolonisté o vysokém obsahu vitaminu C v klikvě nevěděli, jasně červené bobule se staly oblíbenou pochutinou námořníků z Nové Anglie, neboť ti, kteří je jedli, nedostali kurděje.